Ce este un tratament endodontic?

Trebuie sa stii ca sanatatea dentara este afectata de o multime de factori externi si interni. Mai devreme sau mai tarziu, se poate intampla sa iti apara mici carii. Daca nu sunt tratate la timp, cariile dentare erodeaza dintele si pot provoca infectii, care duc la randul lor la formarea chisturilor. Pentru a salva dintele, medicii stomatologi apeleaza la un procedeu numit tratament endodontic sau tratament de canal.

Ce este un tratament de canal?

Tratamentul endodontic este alcatuit dintr-o serie de proceduri stomatologice care au rolul de a salva un dinte afectat serios in interior. Pentru a intelege mai bine aceasta procedura, trebuie sa cunosti structura unui dinte.

Stratul alb de smalt si dentina acopera un tesut moale care se numeste pulpa dentara. La randul ei, aceasta contine vase de sange, nervi si tesuturi adiacente. Pulpa duce la formarea dintelui si se intinde de la coroana acestuia pana la varfurile radacinilor, unde se intrepatrunde cu tesuturile care il inconjoara.

Cand pulpa dentara este infectata, se apeleaza la tratament endodontic.

Care sunt cauzele imbolnavirii pulpei dentare?

Cariile – cele foarte adanci, lasate netratate pe termen lung. Atunci cand sunt netratate, bacteriile care au produs caria vor continua sa erodeze materialul dintelui pana vor ajunge la nerv.

Traumele externe – fracturi, lovituri si orice alt impact puternic suferit la nivelul unui dinte sau al gingiei pot afecta nervul si ii pot provoca, in timp, moartea.

Plombele adanci – intre plomba si nerv ramane o portiune destul de ingusta de material dentar, dupa curatarea cariei. Presiunea din timpul mestcatului duce, in timp, la tumefierea si infectia nervului.

Cum se face un tratament endodontic?

Tratamentul endodontic elimina, curata si dezinfecteza camera pulpara si canalele radiculare de infectia aparuta.

Dupa ce esti anesteziat, medicii nostri vor monta o diga (folie de protectie) si vor deschide coroana dintelui pentru a ajunge in camera pulpara, la nerv. Apoi vor curata cu grija interiorul dintelui, vor prepara canalele acestuia, iar la sfarsit vor umple acest gol cu pasta sigilanta si conuri de Gutaparca.

Daca infectia este foarte serioasa, dintele se inchide cu o obturatie provizorie pana la urmatoarea  sedinta de tratament. La sfarsitul tratamentului endodontic, dupa ce stomatologii nostri vor face o radiografie de control a dintelui, pentru a se asigura ca acesta este sanatos, se plaseaza o obturatie definitiva.

Cand stii ca ai nevoie de tratament endodontic?

In momentul in care apare sensibilitatea la cald si la rece, senzatia de disconfort in timpul vorbirii si a masticatiei si durerile pulsatile la nivelul zonei infectate, accentuate atunci cand regiunea este palpata. Exista si riscul de a nu simti, insă, niciun simpom, chiar daca dintele este grav bolnav. De aceea te invitam la o consultatie în cabinetul nostru.

Ne mandrim cu faptul ca folosim cele mai noi tehnici, materiale si descoperiri ale stiintei medicale moderne. Premium Dental este una dintre putinele clinici din Romania unde se lucreaza cu microscop dentar Zeiss, diga, micromotor endodontic, iar obturatiile de canal sunt executate cu un aparat de condensare verticala la cald, care asigura rezistenta in timp a dintilor tratati.