Estetica dentara

Fatete dentare

Refacerea zambetului ideal

Ești nemulțumit de aspectul danturii tale? Te așteaptă un eveniment major și ți-ai dori un zâmbet impecabil? Vrei un zambet mai alb, mai stralucitor si armonios?

Fatetele dentare, minim-invazive, rezistente si longevive, sunt solutia ideala.

Acestea reprezinta un tratament restaurativ sau cosmetic, care schimba in totalitate designul dintilor, oferindu-le culoare naturala permanenta, forme simetrice si luminozitate. Folosirea microscopului dentar Zeiss in cadrul clinicii Premium Dental ajuta la preparatii minim invazive, de 0.2-0.5 mm, iar cand pacientul are dintii mici, ei nu se slefuiesc deloc, folosindu-se fatetele no-prep. Desi delicate, odata cimentate, fatetele dentare sunt extrem de rezistente, durata lor de viata fiind de aproximativ 15-20 ani.

Fatete dentare

Fatetele dentare ceramice ofera danturii un aspect deosebit, datorita asemanarii cu smaltul dentar: culoarea, transluciditatea si stralucirea acestora copiaza fidel structura si estetica dintilor naturali. Acestea sunt folosite in cazul in care volumul dintilor finali este mai mic sau aproximativ egal cu cel al dintilor initiali, sau cand acestia trebuie mutati usor mai in interior. Utilizarea fatetelor ceramice clasice necesita slefuirea a 0.2-0.5 mm din smaltul dintilor, iar avantajele acestora au fost studiate si demonstrate in timp.

Fatete dentare no prep

Fatetele dentare no prep sau Contact Lens au indicatii mai limitate si se pot folosi doar la pacientii cu dinti mici, cu spatii intre dinti sau dupa tratamentele ortodontice. Fatetele no prep se pot fixa doar pe dinti sanatosi si integri. Avantajele acestora sunt: nu este necesara anestezia, slefuirea dintilor sau aplicarea fatetelor provizorii. Aplicarea fatetelor dentare no prep nu sensibilizeaza dantura si garanteaza confort in timpul tratamentului. Acestea au acelasi grad de estetica si longevitate ca fatetele dentare ceramice.

Fatetele dentare sunt folosite in urmatoarele cazuri:

  • dinti cu anomalii de forma

  • dinti rotati (cu anomalii usoare de pozitie)

  • dinti cu discormii la care albirea dentara nu are efect

  • dinti cu strungareata (pentru inchiderea spatiului interdentar)

  • distrofii dentare

Etapele tratamentului

Inainte de efectuarea propriu-zisa a tratamentului cu fatete dentare, medicul stomatolog analizeaza situatia danturii pacientului pentru a stabili cu exactitate pasii si obiectivele acestuia. Cu ajutorul tehnicilor moderne de previzualizare (Digital Smile Design), stomatologul stabileste tipul de tratament, costul si durata acestuia.

Aceasta etapa complexa presupune slefuirea dintelui cu ajutorul frezei dentare in portiunile in care va fi aplicata viitoarea fateta. Adancimea slefuirii este de aproximativ 0.3-0.7 mm, dar variaza in functie de tipul de fateta folosit si de fiecare pacient. In cazul utilizarii fatetelor no-prep (de grosimea unor lentile de contact si care nu necesita o pregatire initiala), acestea se aplica pe dinte fara a mai fi nevoie de slefuire.

Imediat urmatoare etapei de preparatie sau slefuire, amprentarea este un proces care asigura medicul stomatolog de potrivirea exacta a fatetelor in cadrul esteticii danturii si a zambetului pacientului. Deoarece realizarea fatetelor in laborator necesita un anumit timp, uneori, este necesara utilizarea unor fatete temporare, care se desprind usor si care vor fi ulterior inlocuite cu fatetele definitive.

Multumita stomatologiei moderne, fatetele dentare sunt aplicate cu usurinta pe dintii slefuiti. Acest ultim pas al procedurii presupune executarea unui gravaj pe suprafata dintilor si aplicarea unui ciment special care va lipi fatetele de fiecare dinte.

Cimentarea adeziva, realizata cu materiale de ultima generatie, impreuna cu precizia cu care se potriveste fateta pe dinte produc o cimentare atat de puternica incat, la nevoie, va fi necesara o freza dentara pentru a fi indepartata.

Fatetele dentare si dintele devin un corp comun, iar rezistenta acestora este garantata. Deoarece culoarea si structura fatetelor copiaza fidel caracteristicile dintilor, pacientul se va bucura de un zambet armonios, stralucitor si natural.

Intrebari frecvente

Fatetele dentare pot fi folosite in nenumarate cazuri: pentru dintii cu anomalii de forma, dintii discromati sau chiar pentru umplerea spatiilor dintre dintii din fata (strungareata). In cazul dezalinierilor minore, fatetele dentare pot fi utilizate ca si alternativa aparatelor dentare.

In functie de cat de larg e zambetul, de obicei sunt necesare intre 8 si 10 fatete dentare.

Etapele tratamentului cu fatete dentare sunt: planificarea (Digital Smile Design), preparatia sau slefuirea, amprentarea si cimentarea propriu-zisa pe dinte. Urmeaza apoi etapa de mentenanta, care depinde de fiecare pacient in parte. In cazul fatetelor de tip no-prep, acestea se aplica pe dinte intr-un timp mai scurt, fara a mai fi necesara etapa de preparatie.

Nu. Orice manopera se face cu anestezie locala pentru confortul pacientului. In cazul in care preparatiile sunt foarte fine, nici macar nu este necesara anestezia.

Fatetele dentare sunt usor de ingrijit. Deoarece acestea arata si se comporta la fel ca dintii naturali, se intretin la fel, cu ajutorul periajului zilnic si a folosirii atei dentare.

Durata de viata a fatetelor dentare este de aproximativ 15-20 ani. Aceasta este influentata de ingrijirea zilnica si atentia acordata igienei orale.